Tack för era svar ni som svarat!
http://www.fof.se/tidning/2002/5/nu-kommer-it-kladerna:
Här hittade jag en artikel om sk IT- kläder. På forskning och framstegs hemsida kan man läsa om nya klädmaterial och nya material för friluftsliv. Vetenskapsjournalisten Håkan Borgström redogör för nya forskningsområden:
"På temat funktionella kläder finns en trend mot att kopiera biologiska processer. Tack vare kraftfullare datorer, bättre datorprogram och utvecklingen av mikroskoptekniken kan forskare nu se hur naturens material är uppbyggda på atomnivå. Exempelvis skärskådas lotusblommans blad på jakt efter en struktur att kopiera. Orsaken är att lotusbladet är mycket bra på att stöta bort vatten och smuts. Det rengör sig självt genom en mängd små utsprång som är klädda med vattenavstötande vax. Vatten kan inte sprida sig på bladen, utan vattendropparna rullar av bladen och tar samtidigt med sig smuts. Detta naturfenomen försöker materialforskare nu att efterlikna i textila och polymera material.
Ett nytt forskningsområde som innehar stor potential handlar om att utveckla smarta material som består av t ex interaktiva polymerer och sensorer. I sin enklaste form är “intelligenta” polymerer plaststrängar som kan leda elektricitet och som förändrar sin ledningsförmåga vid fysisk påverkan, t ex om de tänjs ut, värms upp eller träffas av solljus. Genom att väva in dessa polymersträngar i kläder och mäta förändringarna i spänningen som passerar genom dem kan många funktioner skapas, exempelvis för att känna av hjärtslag eller detektera kroppsrörelser.
Till exempel utvecklas ett knäskydd vid Intelligent Polymer Research Institute i Wollongong i Australien. Det ska lära idrottare att i vissa moment böja knäna mer, t ex när de landar efter ett hopp. Detta skyddar knäet från ligamentskador.- Vi har placerat en textilsensor på ett vanligt knäskydd, en stödstrumpa. Tygsensorn är placerad så att den täcker främre ytan på knäskålen. När idrottaren böjer knäet, sträcks sensorn och då ändras dess motstånd. Vi kan ställa in elektroniken så att sensorn framkallar ett ljud när den når en viss sträckning, berättar docent Julie Steel vid Biomechanics Research Laboratory, University of Wollongong i Australien.
En liknade produkt för idrottare som också utvecklas vid University of Wollongong är en sportbehå. När idrottaren tränar känner bysthållaren av hur brösten rör sig och håller dem på plats dels genom att banden sträcks eller görs lösare i förhållande till belastningen, dels genom att kuporna stelnar vid press".
I artikeln talas det dessutom om självrengörande kläder med inbyggda aktiva bakterier som skulle "äta upp" smuts och odör och kläder med inbyggda artificiella muskler som hjälp för rörelsehindrade.
Jag tycker att det här är extremt intressant och för min egen del bidrar det med intressanta vinklar till mitt projekt. Jag har också nördat ner mig i djurböcker (Reptiles and amphibians of the amazon av R.D Bartlett & Patricia Bartlett, Växt och djurliv av Bengt Weidow, Lena Sors Widell & Iréne Andersson) och b.la. läst om:
# Artfamiljen nässeldjur som tex. maneter som försvarar sig med att skjuta ut bränntrådar ur körtlar.
# Artfamiljen blötdjur tex. musslor som har skyddande skal.
# Artfamiljen amfibier och groddjur som med skarpa färger varnar om dess giftighet.
# Artfamiljen kräldjur reptilia tex. ormar som ömsar sitt skinn i ett stycke.
Kameleonter och geckoödlor som har förmågan att skifta färg beroende på omgivning, temperatur och sinnesstämning.
Bältor som har hela huden täckt av benplåtar. När de oroas rullar dom ihop sig till ett klot och är i det närmaste helt skyddade av benplåtarna.
Jag har också lärt mig om fullständig och ofullständig förvandling hos insekter.
När en insekt växer kan den antingen genomgå en fullständig eller en ofullständig förvandling. Vid den ofullständiga förvandlingen kläcks först ägget. Ur ägget kommer en larv. Efter hand som larven äter och växer blir den yttre huden för trång. Den sprängs och i nästa stadium är larven större. Vid fullständig förvandling, eller metamorfos, passerar insekterna förutom ett ägg- och larvstadium också ett puppstadium. Efter några larvstadier förvandlas huden till en hård puppa. Inuti puppan genomgår insekten en slags förvandling. Efter förvandlingen gör insekten hål i puppan och tar sig ur denna. Dem fullbildade insekten har ett helt annorlunda utseende än larven. Bland arter som genomgår metamorfos hittar vi skalbaggar, steklar, nattsländor, nätvingar, fjärilar, tvåvingar och loppor.
Med de här sakerna färskt i minne går jag nu vidare till att fundera över hur överlevnadsdräkten kan ta inspiration av djurens värld och av vetenskapen.
fredag 4 december 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar